18. 01. 2011.

Kamilica - Kamomila

Kamilica ili kamomila je jedna od najstarijih i najpoznatijih ljekovitih biljaka. Koristi se protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija.

Sadrži mnogo korisnih sastojaka koji se koriste za spravljanje eteričnih ulja ili čajeva.
Kamilica kao lijek se najčešće koristi u sušenom stanju, i to najviše cvijet i list. Kamomila se koristi kao dodatak jelima, za spremanje čajeva, za inhalaciju, za pripravljanje eteričnih ulja, za kupke i spravljanje obloga i kao dodatak kozmetičkim preparatima.

Čaj od kamilice ima antiseptičko, antibakterijsko, antivirusno i fungicidno dejstvo (protiv gljivica), tako da je veoma efikasna u sprečavanju i liječenju brojnih infekcija.

Ljekovitost Kamilice: sadrži ljekovite sastojake pa se zato koristi za liječenje mnogih bolesti i tegoba: akne, alergije na hranu, alergijski rinitis, anksioznost, artritis, astma, bolesti zuba i usne duplje, bolesti desni, bolesti disajnih puteva, bolovi u leđima (obloge), bolovi u stomaku (obloge), bronhitis, gastritis, gasovi u stomaku, gljivične kožne infekcije, grčevi u nogama, grčevi u stomaku, gubitak polnog nagona, dermatitis, depresija, divertikuloza, ekcem, enteritis, zapušen nos, infekcije vagine i mokraćnih puteva, kožne bolesti, kolitis koprivnjača, menstrualne tegobe, mamurluk, modrice, mučnina, mučnina u trudnoći, nadimanje, nadražena creva, nervoza, nesanica, oboljenje materice, opadanje kose, opekotine (oblog), osip od pelena, povišena temperatura, problemi sa varenjem, problemi sa sluhom od zapušenog nosa, proliv reguliše rad mokraćnih puteva, reguliše rad organa za varenje, svrab, stres, suvoća kože, tegobe sa žučnom kesom, upale mišića, upala karlice i drugo.

Nema komentara:

Objavi komentar