12. 10. 2010.

Majkina dušica

Opis biljke: Majkina dusica je trajna 2o - 3o cm visoka, grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivo - zelene listice sa kratkim peteljkama.Roza do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i ugodnog mirisa. Zbog tog jakog mirisa koji odbija biljne uši sadi se pored ruža ili drugog, na usi osjetljivog, cvijeća.  

Stanište: raste na sunčanim mjestima. Ljekoviti dio biljke: Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majkine dušice. Treba napomenuti da majkinu dušicu treba brati pažljivo. Ni kako se ne sme cupati, jer se time biljka uništava. Treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grancica u cvijetu i to makazama.

Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majkine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti čaj.
Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu. Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu caja.

Majkina dušica sadrži lako isparljive ljekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva. Čaj pripremljen sa nedovoljnom kolicinom biljke takođe nema ljekovita svojstva. Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majkine dušice, prelijte sa dvjesta grama ključale vode, poklopite i nakon pola sata ocjedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno. Majčinom dušicom se takodje možete inhalirati što će dati još bolje efekte u terapiji. Ovim postižete dva uslova koja daju najbolje efekte u iskašljavanju, jer se obezbeđuju dobra hidracija organizma i vodena para koja sadrži ljekovite sastojke majkine dušice uspješno razrađuje sekret u bronhijama.

Ljekovito djelovanje: Ulazi u sastav ljekovitih preparata za lijecenje disajnih organa, organa za varenje... Koristi se kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Majkina dušica je omiljen lijek u narodnoj medicini. Kod nas se stoljećima upotrebljava, prije svega, kao lijek za liječenje organa za varenje. Majkina dušica se daje protiv crevnih parazita, narocito protiv djecjih glista

Nema komentara:

Objavi komentar