21. 10. 2010.

Bijeli sljez

Bijeli sljez je trajna biljka visine do 150 cm. To je nerazgranata stabljika prekrivena bijelim trihomima, pa su veliki i naborani listovi mekani, sivozelene boje. U pazušcima listova nalaze se bijeli ili svijetlo ružićasti cvjetovi. Listovi mogu biti srcoliki, krupni ili pak s peteljkama, nazubljeni.

Ljekoviti sastojak : glavni sastojak bijelog sljeza je sluz. Sadrže ga korijen, listovi i cvjetovi. Najviše sluzi sadrži korijen koji se najviše i upotrebljava. U korijenu se nalazi dosta skroba, pektin, biljni steroli, eterično ulje, bjelančevine i aminokiseline. Sluzi djeluju lokalno na kožu i sluznice na sprečavanju i ublažavanju upale. Polisaharidi stimuliraju imunološki sustav.

Koriste se korijen, list i cvijet u obliku čajeva. Koristi se zajedno sa drugim ljekovitim biljem. Korijen se kopa u proljeće ili jesen. Cvjetovi se sabiru u vijeme cvatnje, a listovi u jesen.

Koristi se u liječenju bolesti pluća kao što su: kašalj, hripavac, bronhitis, upala pluća. Smiruje suvi kašalji promuklost. Koristan je kod upornog hroničnog katara kod pušača.
Čaj se koristi i u bolestima mokraćnog i probavnog sustava. Koristi se za ispiranje usne šupljine, kao kapi za nos posebno kod male djece. 

1 komentar: